עלה

טיפול בדיכאון

דיכאון הוא שם כולל למגוון מצבים רגשיים הנעים ממצבי דיכאון קליני מלאים המלווים במצוקה קשה ופגיעה בתפקוד, דרך תחושות עצב וכאב מתמשכות, ועד לתחושה כללית שלילית המלווה בחוסר סיפוק, היעדר אנרגיות, חשיבה פסימית ותחושה עמומה ש"אפשר להרגיש טוב יותר". בין אם "אבחנת" את עצמך כסובל/ת מדיכאון מלא ובין אם מדובר בקצה המתון של הרצף, סביר להניח שתחושת הדיכאון מלווה במצוקה משמעותית ובפגיעה באפשרות לנהל חיים הנחווים כמהנים, מספקים ומלאים דיים.

 

דיכאון היא תופעה מורכבת אשר שורשיה נעוצים בגורמים גנטיים, קוגניטיביים (כיצד אנו חושבים ומפרשים מצבים וקשרים), אישיותיים (למשל, תכונות כפרקציוניזם ודימוי עצמי נמוך), בין אישיים וסביבתיים (היסטוריית החיים והקשרים האישית). על אף שאנשים רבים המתמודדים עם דיכאון חווים ייאוש וחוסר אמון באפשרות לשינוי, מחקרים מצביעים על כך שהן מצבי דיכאון אקוטיים והן מצבי דכדוך וחוסר שביעות רצון מתמשכים- ניתנים לטיפול.

 

הטיפול הדינמי מכוון לזיהוי גורמי העומק העומדים בבסיס הדיכאון וליצירת מסגרת עבודה בה ניתן לעבד חוויות רגשיות הקשורות בהיווצרות הדיכאון ולבחון מחדש דפוסי חשיבה ויחסים אשר משפיעים על יצירת הדיכאון ועל שימורו. הדיכאון, גם כאשר הוא נחווה כסימפטום בלתי רצוי, הוא לא פעם דרכה של הנפש לאותת על הצורך בעיבוד רגשי ובהנעת שינוי פנימי. בהתאם, המחקר והניסיון הקליני מצביעים על כך שטיפול דינמי המאפשר עיבוד מעמיק של גורמי הדיכאון מסייע הן בטיפול בדיכאון עצמו והן ביצירת שינוי חיובי בהיבטי חיים נוספים בחיי המטופל.